Lintukuvaviikko 37/2023

 Arosuohaukka
Pallid harrierCircus macrorus
Lapinjärvi 14.9.2023
Canon EOS R6, 600 mm, f/4, ISO-800, 1/2500 sec, Hand heldAnna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä /Very good
8 Hyvä /Good
7 Tyydyttävä /Satisfactory
6 Välttävä /Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Tämä viikko on ollut ehdottomasti suohaukkojen. Sinisuohaukkoja näkee helposti useita kaikkialla isommilla aukeilla ja arosuohaukkojakin melkein joka peltoaukealla. Jossain ovat pesinnät menneet hyvin. En nyt ala asiaan enemmän perehtyä, mutta mielestäni arosuohaukkojen esiintymisen huippu on nyt viikon pari tavallista myöhemmin. Viittaako tämä pesintöihin tavallista pohjoisemmassa, ja siksi tavallista myöhemmin aloituksin, vai onko lähtöalueilla niin paljon ravintoa (myyriä ja kenties sopuleitakin) tarjolla, että lähtö etelää kohti on viivästynyt?

Lauantaina 16.9. olin palaamassa aamuretkeltä, kun päätin vielä lähteä käväisemään Niinijärvellä. En uskonut juuri mitään löytäväni, mutta ajattelin yön sateen ehkä tipauttaneen jotain Niinijärven liejukkoon. Ja kun en oikeasti uskonut mitään dokumentoinnin arvoista näkeväni, päätin jättää painavan kamerakalustoni autooni.

Tyhjätyn järven pohjalla oli pieniä kahlaajia ja suokukkoparvi. Katsoin ensin edelliset, tyllejä ja pari suosirriä. Sitten suuntasin kaukoputken noin järven keskiosassa liikkuvaan suokukkoparveen. Heti pian näin joukossa ei-suokukon. Heti tuli mieleen palsasirri, mutta kun samaa kokoluokkaa olevalla lirolla voi olla vastaava rinnan kuviointi, piti tarkkailla vielä vähän aikaa ennen lajin varmistumista. Yritin välttää turhaa liikuntaa dokumentoimalla linnun kuvaamalla puhelimen kameralla kaukoputken läpi. Eipä siitä mitään tullut, joten ei muuta kuin pari kilsaa hölkkää autolle.

Kun palasin takaisin, suokukkojen parvi oli kaukana vastarannalla. Eipä tarvinnut kauan odottaa, kun haukka - tällä kertaa sinisuo - ajoi parven lentoon. Parvi kaartoi ohitseni, jolloin sain oheisen lentokuvan.

It has been a record week for Pallid Harriers in my birding history. Also Hen Harriers have been more common than I can remember.

Below is a picture of my best find from the week, a pectoral sandpiper in a flock of ruffs.


Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute
Tomu Onnittelut maastojyrälle, joka tuntee ja löytää!
Palsasirri suokukkoparvessa
Pectoral Sandpiper and RuffCalidris melanotos & C. pugnax
Lapinjärvi 14.9.2023
Canon EOS R6, 600 mm, f/4, ISO-800, 1/2500 sec, Hand held

Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko