Lintukuvaviikko 16/2024

 


Järripeippo ja vihervarpunen
Brambling and Eurasian Siskin Fringilla montifringilla & Carduelis spinus
Loviisa, Finland
Canon EOS R6, 600 mm, f/4, ISO-5000, 1/4000 sec, tripod used
Kevään tulo on takkuillut, mutta ei se mitään, vaihtelu säissä virkistää.

Ensinnäkin kotiruokinnalla on ollut hyvin vilkasta. Ei nyt mitään erikoista, mutta takatalven vallitessa ruokinnalla kävi 25 lintulajia, parhaimmillaan kymmeniä yksilöitä. Vaivauduin hetkeksi kuvaamaan vieraita. En muista, että olisin aiemmin kuvannut järriä ja vihervarpusta taisteluparina. Muuten terhakka vihervarpunen voitti ensimmäisen erän, mutta järri palasi ja voitti uusinnan. Vihervarpunen on kyllä tosi ärhäkkä pärjäten aika hvyin isoimmilleen.

Sunnuntaina aamulla oli taas puhdas valkea lumi maalla. Päätin ajaa Sarvilahden aukeille katsomaan, josko rypsipelto olisi kerännyt takatalven kurittamia vieraita. Ja olihan niitä, taaskin tuhansien pikkulintujen kaaosta. Pääsosissa olivat peipot, mutta mukana oli myös paljon kiuruja, järrejä ja hemppoja.

Tämä on ollut arosuohaukkojen viikko. Maanantaina näin upean koiraan Sävträskillä, seuraavana päivänä vanhan naaraan Miehikkälässä (määritys Dick Forsmanin avustuksella, koska linnussa oli niittysuohaukkamaisia piirteitä, en itse uskaltanut naulata lajia) ja nyt sunnuntain nuori (2-kv) arosuohaukka istahti auton viereen Sarvilahden lintupaljouden houkuttelemana. Olisin kuvannut hienot lumimaisema kuvat sekä maassa että myöhemmin lentävästä arosuosta, mutta kun kameran akku oli tyhjä - ilmeisesti edellispäivän wifi-asetus oli jäänyt päälle. Vielä kun vanha koiras sinisuo tuli hienosti lähelle, päätin käydä mutkan kotona lataamassa akkua (olen yhden akun mies, koska on taipumus hukata asioita). Runsaan tunnin päästä olin paikalla taas.

Palatessani pahin peippokaaos oli hiljentynyt, mutta pelloilla pyöri yhä sekava parvi lintuja. Minua kiinnosti lajien suhteet parvissa joten kuvasi hemppovoittoista parvea saadakseni jonkun minimiarvion hemppojen parvesta. Oli suuria vaikeuksia saada tarkennus hääriviin pikkulintuihin, mutta jokunen kuva onnistui jotensaakin.

Kun palasin kotiin, minulla oli hetki aikaa katsoa parvikuvia. Yhdessä kuvassa oli hemppojen ja kiurujen joukossa viisi lapinsirkkua, vaikka olin nähnyt silmillä vain kaksi - ja sitten laskenta pysähtyi. Uskon vahvasti, että olen kuvannut arokiurun. Kohde näyttää kookkaalta, leveäsiipiseltä ja lyhytpyrstöiseltä. Sillä on valkea siiven takareuna, tumma kaulus rinnan sivuilla ja vaaleat pyrstön reunukset. Nokan koon tukitseminen vähän epätarkoissa (kolmessa) kuvassa on vähän vaikeaa, sillä epätarkkuus voi aiheuttaa suurentavan vaikutelman. Noh, kuvat ilmestyvät Tiiraan, jos päädyn jättämään kuvat rariteettikomitean arvioitaviksi.

The arrival of spring has been delayed some days with freezing temperatures and thin snow cover, but that's okay, the change in weather is refreshing.

First of all, there have been very busy dates at the feeding place in our garden. I bothered for a moment to photograph the bird guests. From that moment is the picture of the week.


Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute
Tomu Onnittelut arokiurusta!


Edellinen viikko Lintukuva.fi Seuraava viikko