Lintukuvaviikko 16/2023

 



Meriharakat ja muutama jouhisorsa
Eurasian Oystercatcher and Common PintailsHaematopus ostralegus & anas acuta
3.4.2023
Canon EOS R6, 600mm, f/9, ISO-800, 1/2000 sec, Hand held



Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Sunnuntaina rantauduimme Jarin kanssa Porvoon Kummelskärillä. Odotimme mahdollisesti hyvää meriharakkamuuttoa, ja niitä menikin näyttävästi upeissa olosuhteissa 1220 yksilöä. Hienon lintupäivän tähtilaji oli kuitenkin kuovi. Yllätys oli kuovien kova muutto. Niitä muutti 3910 yksilöä plus 800 todennäköistä.

Koska näin hyvä kuovimuutto on hyvin harvinainen ilmiö, minua alkoi kiinnostamaan, mitä tietoa netistä löytyy tästä "arktikareittiä" menevästä kuovimuutosta. Watinmerellä lepäilee huippuvaiheessa neljännes miljoona kuovia selviää lähteestä "Wadden Sea Quality Status Report - Migratory birds". Lajin muuttoa Watinmereltä on tutkittu myös geolokaattoreilla ja GPS-seurannalla. Lähteestä https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7967988/ löytyvä kartta 23:sta seuratusta kertoo, että iso osa Watinmeren talvehtijoista pesii Luoteis-Venäjällä, Suomeen peimään suuntasi vain kaksi. Edelleen kartan mukaan pääreitit Venäjälle kulkevat yli Baltian, muutama lensi myös poikki Etelä-Suomen. Pieni tiheentymä oli reitillä pitkin Suomenlahden Etelärantaa.

Mikä sitten sai aikaan kovan kuovimuuton juuri sunnuntaille? Pitkä vastatuulien jakso päättyi lauantai-iltana, jolloin koko Itämerellä ja Watinmerellä tuuli kääntyi myötäiseksi. Kuitenkin edellä mainitussa tutkimuksessa sanotaan "Weather parameters did not impact departure decisions; if departure days coincided with headwind conditions, the birds accounted for this by flying at higher altitudes of up to several kilometres." Täysin toisin kuin olen luullut tai oikestaan yleisesti ajatellaan. Lentonopeus myötätuulessa oli mitattu jopa yli sadaksi kilometriksi tunnissa. Mielenkiintoista oli myötätuulen vaikutus alentavasti lentokorkeuteen - sekin asia toisin, kuin olen oppinut tai kuvitellut.

En nyt ala tarkemmin em. tutkimusta lukemaan, ja voi olla, että olen ymmärtänyt asioita väärin. Korjatkaa, jos te jaksatte perehtyä paremmin tutkimustuloksiin.

At Sunday 23.4. we had a good migration of Eurasian Oystercatchers and Curlews.


Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute




Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko