Viikon Kuva 38/2221

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Whooper Swan Finland October 2021

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +1.4x III, 1/320 sec, f 5,6, ISO 1600

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Pohjois-Pohjanmaalla oli hieno ruska kuten koko Suomessa syksyllä 2021. Tienvarressa näkyi viisi lajia varislintuja, ei kuitenkaan enää mustia variksia, muutama pieni tilhiparvi, lapinharakka ja hiirihaukka. Saapuminen Liminganlahdelle oli kuin oli kuin olisi tultu Jäämeren rantaan, lintuja oli yhtäkkiä tuhansia. Aamu valkeni hitaasti Virkkulan mainiossa lintutornissa Liminganlahden pohjukassa. Torniin könysi iso joukko vanhoja miehiä ja yksi nainenkin.

Hämyiseltä lahdelta nousi lentoon kurkia pieninä parvina pelloille ruokailemaan, mutta pientä kurkea ei löytynyt. Kurkien äänet sekoittuivat hanhien mekastukseen, mutta nämä hanhet eivät olleet valkoposkihanhia vaan ihan oikeita taigametsähanhia, joita ei todellakaan ole enää yhtään liikaa. Hanhistakin osa lähti pelloille, osa kai pelästyi jotain ja laskeutui aina takaisin, kolmen merikotkan katsellessa taustalla olevalta maakasalta.

Katso kotisivuiltani: www.lintukuvaaja.kuvat.fi

Joutsenet, kurjet ja hietakurki (Grus canadensis) Tyrnävä 6.10.2021

Kuvassa taustalla näkyy oikealla kasa ja vasemmalla mänty, männyn edessä lentävän joutsenen oiean siivenkärjen alla on pieni harmaa möykky; se on hietakurki.

Kiviset ja Soraset, ei vaan Hiekkaset, ovat kova kopla lintuveljeksiä, joista viidestä lintujenkatselijasta Kalle löysi Tyrnävältä Hietakurjen 5.10.2021. Kyseessä oli kolmas havainto Suomessa. Hietakurjen levinneisyysaluetta on Pohjois-Amerikka ja aivan itäisin Siperia. Edelliset havainnot maastamme olivat 5.9.2011 Espoo ja Kirkkonummi, eli muuttava lintu, sekä 7.5.2013 Pyhäjoki. Nyt laji oli ensimmäistä kertaa pidempään bongattavana.

Kaikki mikä tulee Amerikasta ei aina ole suurinta. USA:an kansallislintu valkopäämerikotka on säälittävän pieni, mutta kaunishan se on, eikä tavattu Suomessa, mutta pikkukanadanhanhi sentään on, ja se on tosi pieni kuten hietakurkikin. Koolla ei ole väliä vaan mihin lajia tarvitaan, eli täyttämään bongareiden kyltymätöntä pinnannälkää. Kun pariin vuoteen ei saa elistä eli elämänpinnaa, niin bongausta arvostaa entistä enemmän.

Kiitos Kalle Hiekkaselle, hienolla lintuharrastuksellamme on selvästikin jatkoa!

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys

Pistekeskiarvo 9.11, annettuja pisteytyksiä 9




Home Page