Viikon Kuva 31/2019

 

Lintukuvaajien matkassa vol2!


Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Common Eider Finland Summer

Canon EOS-1D X Mark II + EF400mm f/4 DO IS II USM +1.4x III, 1/2500 sec, f 8, ISO 1600

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Haahkoilla on vähän poikasia Somateria mollissima Porvoo 2019

Petoeläin tappaa kilpailijansa, jos se pystyy siihen ilman suurta riskiä vahingoittua itse. Kun ihminen oppi valmistamaan ampuma-aseita, kilpailija kuten merikotka, sai väistyä. Merimetso oli hävitetty jo aiemmin, sillä sen pesät oli helppo tuhota. Haahkakanta kasvoi voimakkaasti petolinnun hävittyä lähes kokonaan. Kun suomalaiset toivat minkin turkiseläimeksi Pohjois-Amerikasta, karanneista yksilöistä syntyi villi kanta, joka verotti haahkojen pesiä ja poikasia. Haahka vetäytyi pesimään ulkoluodoille.

Kaatopaikkojen myötä harmaalokkien määrä moninkertaistui. Haahkanpoikaset kelpasivat hyvin lokinpoikasten ravinnoksi. Nyt kaatopaikat on suljettu ja harmaalokkien määrä normalisoitunut ainakin osittain.

Aloimme suojella merikotkia, ja lopulta se onnistui täydellisesti. Helsingissäkin pesii nyt kolme paria. Haahkalle tämä ei ollut hyvä asia, sillä ulkoluodoilla merikotkat näkevät helposti hautovat haahkanaaraat ja iskevät ne saaliiksi. Semmoinenkin kummallisuus on Porvoossa, että merikotka on pesinyt merimetsoyhdyskunnassa luodolla toista vuotta. En ole käynyt paikalla, enkä tiedä saalistavatko emot nyt merimetsojen poikasia, mutta ruokaa varmasti on tarjolla riittävästi.

Gustaf Nordenswan kertoi, ettei Porvoon Söderskärin lintujensuojelualueella ole onnistuneita haahkojen pesintöjä enää muualla kuin pääsaarella ihmisten suojeluksessa. Kahdeksan esiaikuista merikotkaa päivystää saarilla, ja kun silmä välttää, saattavat vierailla majakkasaarillakin. Aika vähän sielläkin oli poikasia.

Roland Vösa on laskenut Kirkkonummen Porkkalan Rönnskärin haahkoja ja toteaa, että vuoden 2019 poikastuotto on kohtalainen. Suurin osa poikueista oli tänä vuonna sisempänä saaristossa Porkkalan väylän molemmin puolin.

Tutkija Markku Mikkola-Roosin mukaan Espoon poikastuotto 2019 oli hyvä, parempi kuin 2015, 2017 tai 2018. Myös Espoossa haahkojen pesintä oli siirtynyt uloimmilta saarilta saariston sisäosiin merikotkan saalistuspaineen takia. Suurin pesämäärä oli keskittynyt pienelle mökkisaarelle, jossa oli peräti 205 munapesää. Uhkana ovat vieraspedot kuten minkki ja supikoira. Supikoira on levittäytynyt ulkosaarille asti. Espoon Kytö:össä on vakituinen supikoirakanta ja olipa supikoira vuosina 2017 ja 2018 Stenskärillä saakka. Tiirat, kahlaajat ja kalalokki hävisivät saaren pesimälajistosta eivätkä haahka ja pilkkasiipi saaneet juurikaan poikasia vesille. Yksinäinen supi hävisi talven aikana, meriharakka, lapintiira ja kalalokki palasivat tänä vuonna pesimälajeiksi.

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855


PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
9 p AB
10 p H.S 10 kirjoituksesta,9 kuvasta.

Pistekeskiarvo 9.3, annettuja pisteytyksiä 16.
Home Page

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites