Viikon Kuva 26/2219

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Common Rosefinch, Scarlet Rosefinch Finland May

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +1.4x III, 1/2500 sec, f 5,6, ISO 1600

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Helmikuun 15. 2019 Suomessa mitattiin ajankohdan lämpöennätys, Helsingissäkin +8C. Muuttolintuja alkoi saapua varhain. Koivuihin puhkesivat lehdet jo huhtikuun 25. päivä!

Useampia isohaarahaukkoja tuli Ruotsista Lounais-Suomeen. 17.3. yksi meni Helsingin yli itään ja näkyi Viikistäkin. Pyörittyään Porvoon seudulla lintu palasi länteen ja näkyi jälleen Viikistä 25.3. (lensi parvekkeemme editse, kun olin kotona pakkaamassa). Helsingin yli paineli toinenkin isohaarahaukka 9.4. itään.

Isohaarahaukka ei nyt sitten tullut minulle vielä suomenpinnaksi parvekkeelta, mutta sen sijaan neljä punakaulahanhea onnistuin bongaamaan valkoposkihanhien joukosta 3.4., 17.5. Ultsi huomasi hiekkalaatikon männyissä ruokailevat isokäpylinnut ja 25.5. bongasin parvekkeelta lahdella hetken levähtäneen karikukon (parvekepinna 195). Viikin rottapaikalta, jossa aikanaan sijaitsi koetilan kaatopaikka, ja jossa nyt on Pikku-Mäyrämetsän lintulava, löysi Petri Lankila mustapäätaskunaaraan, koska oli sumu, eikä voinut staijata muuttoa. Mustapäätasku on se läntinen splitattu laji. Niitä on ennenkin nähty Viikissä.

Helsingin Vuosaari juhli 17.5. Kallvikin avosetilla, josta minä hain helsinkipinnan 313. Aikanaan Markus Varesvuo kuvasi avosetin mahtavassa lumipyryssä samalla rannalla, minä olin flunssassa, enkä lähtenyt sitä kuvaamaan, mikä vieläkin harmittaa. Tämänkertainen lintu oli pilattu neljällä värirenkaalla.

Helsingin ilmavalvonta on ollut sen verran hyvällä mallilla toisesta maailmansodasta lähtien, ettei tästä ihan huomaamattomasti ainakaan matalalla yli lennetä. Espoon Laajalahti ja Helsingin Lauttasaari ilmoittavat ystävällisesti lännestä lähestyvistä kohteista, Vuosaaren täyttömäki Itä-Helsingistä länteen päin tulevista. Niinpä Viikistä on helppo poimia pinnoja kuin tarjottimelta, mutta niinpä vain kiljukotka onnistui puijaamaan itse Jörgen Palmgrenia, joka oli muistaakseni Hakalan tornissa, eikä nähnyt sitä. Blokkasin Vuosaaren ilmoittaman linnun keittiön ikkunasta, ja kun menimme parvekkeelle, lintu oli kovan myötätuulen siivittämän jo keskellä Vanhankaupunginlahtea ottamassa korkeutta, eli ei se aina niin helppoa ole.

Arktista muuttoa ei liiemmin juhlittu tänä keväänä. Oli sellainen kauniin sään syndrooma, eli linnut valuivat keskellä lahtea päivästä toiseen. Valkoposkihanhia riitti useammalle viikolle, ja punakaulahanhia ilmoitettiin sieltä täältä, mutta sepelhanhet menivät sitten vähän huonompien veneilysäiden vallitessa toukokuun lopulla.

Vappu olikin perinteisen viileä ja 4.5. koettiin takatalvi Baltiaa myöten. Paikoin lunta oli tullut niin, että talvirenkaillakin oli juuttunut kiinni. Satakieliä saapui ennätysvähän ja monet hyönteissyöjät ovat vielä kesäkuun puolella tulossa maahamme.

Punavarpunen Carpodacus erythrinus Helsinki Viikki 27.5.2019

Osalle Suomen kärkibongareista viime vuodet ovat olleet raskasta aikaa. Heiltä kysellään, mikset sä bongaa, mutta miten bongaat, jos pinnoja ei ole, tai niihin ei ehdi? Viimevuosien kovat lintulajihavainnot Suomessa ovat olleet aasianpääskykahlaaja 14.7.2017 Joroinen Pasalan pellot, välimerenhaukka 21.8.2017 Espoo Laajalahti, kastanjasirkku Eurajoki Säpin lintuasema 24.-25.10.2018, ruskohaikara 10.11.2018 Kouvola ja pikkupajusirkku 19.5.2019 Kirkkonummen Rönnskärin lintuasema.

Varsinainen pommi oli tämän vuoden megarari eli UUSI laji Suomelle. Pitkän linjan lintumies ja rengastaja Pekka Ikonen löysi omalta rakkaalta lintuasemaltaan sen kaikkein kauneimman eli suomenpinnan. Vain neljä kärkibongaria ehti nähdä linnun.

Vain kaksi kärkibongaria on onnistunut näkemään maldivarumin, eleonoran, rutilan, purpurean ja pallasin. He ovat Pekka Komi 439 ja Sami Tuomela 432. Pekka Komi on nyt kasvattanut kaulaa toisena listalla olevaan Turun Jukka Sillanpäähän peräti viiden eroon. Sami Tuomela on kiilannut Mika Ohtosen ohi sijalle viisi heti Matti Soinin 433 ja Jari Nummelin 433 jälkeen. Jos aikanaan juna nytkähti vuosia niin, että kaikki olivat junassa, niin nyt on käynyt toisin. Onnittelut kärkimiehelle!

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys

Pistekeskiarvo 9, annettuja pisteytyksiä 1




Home Page