Viikon Kuva 20/2219

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Great Cormorant The Gulf of Finland 2019

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +1.4x III , 1/3200 sec, f 10, ISO 1600

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Aloittaessani lintuharrastukseni 45 vuotta sitten, merimetso oli lähes yhtä hyvä havainto kuin merikotka. Merikotkia sentään pesi Suomessa, mutta merimetsoja ei. Silti muuttava merimetso saattoi yllättää vaikkapa keskellä Sydän-Savoa, mutta yleensä niitä näki merellä. Valkoisen kirjavat linnut olivat erityisen kiinnostavia. Pian opimme erottamaan merimetsoparvet hanhiparvista jo kaukaa, sillä toisin kuin hanhet, merimetsot liitävät aika ajoin.

Aikanaan laajensimme retkeilyaluettamme Liettuan Nidaan Kuurinkynnäälle, jossa pikkukaupungin laidalla pesi merimetsoyhdyskunta metsässä. Ne olivat nähtävyys, paikalle oli rakennettu portaat ja tasanne, josta lintuja saattoi tarkkailla. Täällä niitä ei vainottu, kalaa riitti meressä niin linnuille kuin ihmisillekin.

Vuonna 1996 merimetso alkoi jälleen pesiä Suomessa. Jotkut nimittivät sitä vieraslajiksi, ja perusteluna oli alalajin nimi sinensis, kiinalainen, vaikka sinensis on täysin eurooppalainen lintu. Merimetsot tulivat riesaksi kalankasvattajille, mutta talvisin ammutut merimetsot olivat etupäässä Jäämeren kantaa, eli nimirodun carpoja.

Ahvenanmaalla merimetsoja metsästetään, ja kanta varmasti kestääkin metsästyksen. Minun puolestani voivat herkutella näillä kalansyöjillä, vaikka olen ymmärtänyt, etteivät kalaa syövät linnut ole sieltä maukkaimmasta päästä.

Luontokuva-lehdessä on ollut kuvia Norjan lintusaaren karimetsoista, ja ne on nimetty merimetsoiksi. Merimetsoa pienempi karimetso on niin luottavainen ihmistä kohtaan, että niistä voi ottaa vaikkapa pääkuvia, mutta merimetso on arka eikä niitä edes pesi Hornoyalla. Kokonainen elämä minunkin piti harrastaa lintukuvausta, että sain kuvia juhlapukuisista merimetsoista. Vielä kun saisin nimirodun linnuista Jäämerellä, vaikka ero ulkonäössä onkin hyvin minimaalinen (erilainen suupieli).

Merimetso yrittää pesiä Helsingin Vanhankaupunginlahdella vuonna 2019 Phalacrocorax carbo sinensis Porvoo

Jokaisella tuntuu olevan mielipide näistä Itämeren viikinkilinnuista, ollaan jyrkästi puolesta ja vastaan. Puolustajat sanovat, että merimetso hyödyntää roskakaloja, kalastajan mielestä syövät kalat jo poikasina. Netistä löytyy kuvia, joissa merimetsoille kelpaavat arvokalatkin, jopa aivan valtavat vonkaleet, vaikka lintu on vain tundrahanhen kokoinen.

Tänä keväänä 2019 merimetso yrittää pesiä Helsingin Vanhankaupunginlahdella toista kevättä. Keväällä 2018 asialla olivat nuoret linnut, eivätkä pesinnät onnistuneet. Nyt merimetsojen riesana ovat olleet Helsingissä pesivät merikotkat, tai ainakin yksi vanha lintu, joka on aamuisin päivystänyt Klobbenin saaressa juuri siinä kohdassa, jossa merimetsot ovat rakentaneet pesiä ja munineet. Samassa saaressa pesivät harmaahaikarat eivät juurikaan piittaa merikotkasta. Niillä on pitkä kaula ja nokka, jolla ne voivat puhkaista merikotkan silmän. Merikotka onkin jättänyt haikarat rauhaan ja pyydystänyt kaloja.

Vaikka merimetso on paljon pienempi kuin harmaahaikara, se painaa keskimäärin melkein tuplasti enemmän kuin harmaahaikara. Merimetso on siis aika jäpikkä. Suomalaisesta nimestään huolimatta merimetso ei ole sidoksissa mereen sen enempää kuin merikotkakaan. Harmaahaikaroiden pesintä ei ole tappanut Klobbenin puita. Saapa nähdä miten käy merimetsojen kanssa.

Viikonkuvan juhlapukuisesta merimetsosta otin Porvoossa pesimäsaaren läheisyydessä. Linnun suupielessä on oranssinpunaista, sillä on valkea kaulus ja valkea reisilaikku. Pudottaessani ankkurin plumpsaus roiskautti suuhuni vihertävää vettä. Haju ja maku toivat elävästi mieleen Norjan lintuvuoren. On aivan ymmärrettävää, etteivät merimetsot ole toivottuja naapureita mökkiläisille.

Näen pesivät harmaahaikarat ja merimetsot kotisohvaltamme. Tätä kirjoittaessani nyt vappuiltapäivällä siellä seisoo merikotka kaloja kyttäämässä. Tervetuloa Viikkiin merimetsot!

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys

Pistekeskiarvo 10, annettuja pisteytyksiä 1




Home Page