Viikon Kuva 19/2219

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Ruff The Gulf of Finland 27th April 2019

How many females do you find?

Canon EOS-1D X Mark II + EF400mm f/4 DO IS II USM +1.4x III, 1/3200 sec, f 10, ISO 1600

Ten males and one female Ruff.

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Onko parasta ilmojen lämpiäminen, se kun ei tarvitse hanskoja kuvatessa, kesäpyörät autossa vai sittenkin vene vesillä? Kun muualla Suomessa on vielä lumista, etelässä kevät on todella aikaisessa. Lehdet puhkesivat koivuihin ennätysaikaisin Helsingissä torstaina 25.4.2019. Monet toukokuun linnut ovat jo alkaneet saapua, käki, sinipyrstö, sitruunavästäräkki, keltavästäräkki, kirjosieppo, leppälintu, sinirinta, pensastasku, sirittäjä, mustapääkerttu, hernekerttu ja törmäpääsky viikkoa ennen vappua! Minun on vaikea huomata samaa, minkä jotkut muut ovat huomanneet, eli että lintuja olisi kuitenkin lukumääräisesti vähänlaisesti. Lasse Laine on sitä mieltä, että tämä johtuu vuoden 2018 kylmästä keväästä, jolloin moni lintu jäi pesimään Baltiaan Suomen sijasta, ja että tämä kertautuu tänä vuonna, koska etelämpänä pesineiden lintujen poikaset saattavat nyt jäädä synnyinmailleen.

Lauantaina 27.4. aloitimme Ultsin kanssa Helsingin Vallisaaresta valkoselkätikoilla, nuolihaukoilla, käenpiialla, räystäspääskyillä ja kaukaa kaupungin yli länteen muuttaneella haarahaukalla. Laulavia laulurastaita tuntui olevan ennätysmäärä. Ennen puoltapäivää riisuin ylävartaloni paljaaksi, oli niin lämmin!

Vaikka ilmavirtaus ei lauantaina ollutkaan kaakosta, löytyi Suomesta seuraavanlaisia harvinaisuuksia: mustakaulauikku (Podiceps nigricollis) Lappeenranta, amerikanmustalintu (Melanitta americana) Uusikaupunki, paksujalka (Burhinus oedicnemus) Muurame, rusorintakerttu (Sylvia cantillans) Korppoo, tulipäähippiäinen (Regulus ignicapilla) Hanko ja ruostekurkkusirkku (Emberiza caesia) Säkylä. Perjantaina 26.4. Korsnäsistä oli löytynyt amerikantukkasotka (Aythya collaris) ja torstaina hyvin hauska havainto Suomussalmella, kun taloon sisälle kylään tuli valkokurkkusirkku (Zonotrichia albicollis). Näiden varpusmaisen kesyjen lintujen tiedetään todistetusti saapuvan Amerikasta Eurooppaan laivoilla. Tosin kuin monet värikkäät pikkulinnut, näitä ei tuomita Suomessa häkkikarkureiksi, ja niinpä Suomussalmelle suuntasi bongareiden karavaani. Perjantaiaamuna isännän päästettyä bongarit pihaan, linnusta kuului vain laulu, mutta sitä ei enää näkynyt.

Voisin helposti kuvitella, ettei lauantain 27.4.2019 kaltaista raritykitystä ole ennen nähty. Ainakin se jää Suomen lintuhistoriaan yhtenä kovimmista.

Kun eilen lauantaina lähdin illaksi uudelle veneretkelle, minusta tuntuu koko ajan ihan maanantailta ikään kuin takana olisi jo pitkä viikonloppu. Sää on tänään sunnuntaina edelleen kaunis, mutta tuulinen. Eilisen kaltaisia tyyniä päiviä ei kannata hukata maissa, niitä ei ole turhan usein tarjolla.

Sunnuntaina 28.4. Helsingissä oli aamulla vain kaksi astetta lämmintä. Uusia harvinaisuuksia ei ole tälle päivälle vielä ilmoitettu.

Suokukkojen muuttoparvi Suomenlahdella Philomachus pugnax Helsinki 27.4.2019

Tänä vuonna kausi, jolloin kuvia kertyy lähinnä kovalevyille, alkoi toukokuun sijaan jo huhtikuussa. Laitan rästikuvien sijaan kaikkein tuoreimman kuvan eilisillalta.

Meriretkiseuroista kiitokset Ulla-Maija Vainikalle ja Ari Asikkalalle!

Lähteenä Bongariliiton Lintutiedotus ja BirdLifeSuomen Tiira

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys