Viikon Kuva 15/2018

 

Lintukuvaajien matkassa vol2!


Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Black-throated loon Finland May 2018

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +1.4x III, 1/3200 sec, f 14, ISO 1600

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Kuikka Gavia arctica Helsinki Länsi-Tonttu 13.5.2018

Valkoposkihanhien arktinen muutto alkoi 6.5.2018. Lauantaina 12.5. muutto oli jo voimallista ja jatkui tänään 13.5. laajalla rintamalla niin ulkomerellä kuin suoraan Helsingin ylikin. Havainnoimme tänään muuttoa Helsingin Länsi-Tontussa, eli Isosaaren itäpuolella Ulla-Maijan kanssa auringonnoususta puolille päivin. Valkoposkihanhia muutti pienissä parvissa, samoin kuikkia. Aamun ainoa muuttava petolintu pääsi huomaamatta jo kohdille ennen kuin Ultsi sen huomasi. Sirosuohaukka jatkoi vakaasti pohjoiseen ennen kuin lopulta alkoi kaarrella lokin hätistämänä. Harmitti, kun olisin saanut linnusta kuvat myötävalossa, jos emme olisi katsoneet samaan aikaan hanhiparvia. Lintu määritettiin Kallvikista (Kimmo Heiskanen ym.) naaras niittysuohaukaksi. Niittysuohaukka on tainnut jo hävitä kokonaan pesimälinnustostamme, mutta nyt kaakkoiset virtaukset ovat tuoneet aika monta lintua maahamme.

Kaunis korkeapainesää jatkuu koko Suomessa, ja tätä kirjoittaessani Helsingin Herttoniemessä digitaalinen ulkolämpötilamittarimme lukema varjossa näytti 25,3C. Helleraja rikkoutui nyt siis jo ennen toukokuun puoliväliä pääkaupungissa. Kauniin sään jatkuessa aina vain muutto jakautuu tasaisesti eri päiville, eikä massaryntäyksiä välttämättä nähdä. Muutto menee helposti kaukana merellä.

Kahdeksan vuotta sitten oli elämäni paras arktikapäivä Suomenlahdella. Se oli sellainen yhden yön telttailu Loviisan Hamnskärillä Arto Juvosen venekyydillä. 20.5.2010 sää oli mitä lämpimin ja leppoisin. Porvoon Söderskärillä oli laskettu vesilintumuuttoa 330 000. Sain parhaan lentokuvani kohti lentävästä kuikasta. Kuvan arvostus on pysynyt omanani, se ei ole pärjännyt missään kilpailussa. Iltavaloissa kuvasimme etelänkiislaa, ja sitten alliparvia kuuta vasten.

Arktisen muuton kuvaaminen on elämänmittainen haaste, ja sellaiseksi se monilta osin taitaa jäädäkin. Monen arktisen linnun kanta on romahtanut. Leveäpyrstökihun kuvaamisesta en näe enää edes unta. Jääkuikka oli tänään toivelistalla, mutta vaikka Kirkkonummen Kallbådanilta (Roni Väisänen ja opastettava ryhmä) ilmoitettiin kaksi eri lintua, ei sellaista nähty pääkaupunkiseudulla. Amerikanjääkuikkia olen nähnyt Lemlandin Lågskärillä ja päässyt kuvaamaan niitä Islannissa. Eräänä syksynä löysin amerikanjääkuikan bongattavaksi Virtasalmelta, mutta pitäisihän sekin saada kuvattua arktikalla.

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855


PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p AaTo

Pistekeskiarvo 8.6, annettuja pisteytyksiä 14.
Home Page

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites