Viikon Kuva 10/2217

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Grey-headed Woodpecker Finland March 2017

Harmaapäätikka Picus canus 19.3.2017

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM, 1/500 sec, f 4, ISO 1600

In Finland we have from 3000 to 5000 pair of Grey-headed Woodpeckers. So it is quite common bird but still you seldom see it. In the picture is a male bird.

Thanks to Petteri Hautamaa!

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Viikonkuvani piti olla pyrstötiaisesta. Olin ystäväni ruokinnalla, ja olimme jo lopettelemassa kuvauksia, kun takaa kuului tikan rummutusta. Tämä ei ollutkaan käpytikka vaan harmaapäätikka. Tikkakoiras arasteli kenties vierasta, eli minua. Vaikka olimme siirtyneet kauemmaksi kuin mistä Petteri on tottunut kuvaamaan, tikka ei lopulta uskaltanut ruokailla. Sitten tuli vielä toinenkin harmaapäätikka, tällä kertaa naaras. Naaraan lähdettyä olin taas pakkaamassa kameroita, kun paikalle saapui vielä kaksi pyrstötiaista. Pyrstötiainen on hyvin pieni ja arka lintu. Telejatkeen käyttäminen ei nyt tullut kysymykseen vähäisen valon vuoksi, joten mitään lähikuvia näistä söpöliineistä ei nyt saatu. Ihan piti vaimolta kysyä, että laitanko viikonkuvaksi pyrstötiaisen iltavalossa vai harmaapäätikan.

Onnettomasti nimetty lintu -harmaapäätikka

Suomessa on tavattu kaksi vihreää tikkalajia. Harmaapäätikka on melko yleinen pesimälintu, kun taas vihertikka on yksi harvinaisimpia Suomessa tavattuja lintuja. Vihertikasta on seitsemän hyväksyttyä havaintoa, kaikki itärajan tuntumasta (Parikkala 8.10.1931 ammuttu, Puumala 18.5.1974, Rautjärvi 5.11.1976, Imatra 25.4.1987, Uukuniemi 13.10.1991, Kesälahti 11.9.2005 ja Kesälahti 31.5.2007). Lähde Tarsiger.com

On kummallista, että vihertikka esiintyy Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä rajan takana, mutta ei vain harhaudu Suomeen kuin pikku visiiteille joskus harvoin rajan pinnassa. Toisaalta Viron pesimäkanta on vähäinen ja vähenemässä edelleen.

Harmaapäätikka on yksi pahimmista virheistä mitä on tehty maamme linnuston nimeämisessä. Harmaapäätikan pää saattaa antaa harmaamman kokonaisvaikutelman, koska päässä on vähemmän mustaa kuin isoserkulla vihertikalla, mutta itse asiassa vihertikan posket ovat vaaleamman harmaat. Harmaata väriä siis on molempien lajien päässä, mutta jos lintuja pääsee yhtään paremmin näkemään, on vanhat linnut helppo erottaa toisistaan. Vihertikan molemmilla sukupuolilla punainen päälaki jatkuu pitkälle niskaan, kun harmaapäällä on vain pieni laikku otsalla, naaraalla ei sitäkään. Vihertikan silmä on kirkkaan keltainen, harmaapään violetti (iiris molemmilla musta). Vihertikalla on siis varsinainen rosvonaamari.

Vihertikka esiintyy Norjassa ainakin Oulun korkeudelle ja Ruotsissa Vaasan korkeudelle, joten koska harmaapäätikka pesii enimmäkseen maamme eteläosissa, ainoa merkittävä ero levinneisyydessä on, että harmaapäätikka on itäisempi kuin vihertikka. Niinpä lajit olisi voitu nimetä vaikka vihertikaksi (harmaapäätikka) ja isovihertikaksi (vihertikka).

Kiitokset Petteri Hautamaalle!

Voit katsella kaikkia vanhoja viikonkuvia vuoteen 2003 selaamalla nuolella viikonkuvaikkunan alalaidasta taaksepäin.

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys