Viikon Kuva 04/2217

 





Anna kuvalle pisteet:

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Quite good
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Common Redpoll Finland February 2017

Urpiainen Carduelis flammea Helsinki helmikuu 2017

Canon EOS-1D X Mark II + EF600mm f/4L IS II USM +1.4x III, 1/640 sec, f 11, ISO 1600

In the picture of the week is a Common Redpoll.

Contact tomi.muukkonen at birdphoto.fi, Phone +358 400 968855

Urpiainen on tulossa juhlapukuun jo helmikuun alussa.

Osa urpiaisista talvehtii Suomessa, mutta pääjoukot muuttavat pois. Muuttoaikaan Suomessa nähdään paljolti Venäjällä syntyneitä urpiaisia. Kuvan lintu on kenties talvehtinut Suomessa, mutta monesti on arvailujen varassa, ovatko esimerkiksi ensimmäiset pulmuset, viherpeipot, tiklit punatulkut tai urpiaiset saapuneet Suomenlahden eteläpuolelta. Ne saattavatkin olla kevään tuojia jo ennen kiuruja ja muita peltolintuja.

Moni mieltää urpiaisen Lapin linnuksi, vaikka laji pesii yleisenä Tornion seudulle saakka, ja joinain vuosina lähes koko maassa. Se voi pesiä Etelä-Suomessa jo huhtikuussa ja muuttaa sitten pohjoiseen pesimään toistamiseen samana vuonna. Toukokuussa 2016 Helsingin Herttoniemessä urpiainen esitti laululentoa Majavakalliolla, mutta puolisoa ei tainnut löytyä.

Urpiainen, vihervarpunen, järripeippo, kirjosiipikäpylintu, pikkukäpylintu, sarvipöllö, suopöllö, hiiripöllö ja tunturipöllö ovat lajeja, jotka eivät ole pesäpaikkauskollisia; ne vaihtavat pesäpaikkaa ravintotilanteen mukaan. Tällaisia lajeja on muitakin, mutta mainitsen tässä joitain.

Länsi-Euroopassa esiintyy urpiaisen alalaji cabaret, jota kutsutaan ruskourpiaiseksi sen värityksen vuoksi. Lajin status on käsittääkseni vähän samanlainen kuin tundraurpiaisen, eli osa tutkijoista on valmiita pitämään cabareeta ja hornemannia omina lajeinaan, jotkut tyytyvät nykytilanteeseen, eli tundraurpiainen on oma lajinsa, ruskourpiainen ei, mutta dna-tutkimukset voivat viitata siihenkin suuntaan, että kaikki urpiaiset olisivatkin vain samaa lajia. Otan mielelläni vastaan tarkempaa tietoa siitä, mikä käsitys nyt on vallalla.

Voit katsella kaikkia vanhoja viikonkuvia vuoteen 2003 selaamalla nuolella viikonkuvaikkunan alalaidasta taakse päin.

Yhteydenotot: tomi.muukkonen at lintukuva.fi, Puhelin 0400 968855






PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys