Lintukuvaviikko 48/2017

 Kulorastas
Mistle Thrush Turdus viscivorus
2.12.2017, Loviisa, Finland Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/5.6, ISO-8000, 1/1000 sec. Tripod used

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Vuosi sitten osallistuin pitkästä aikaa PSLY:n perinteiseen IP-ralliin. Silloin pidin yhden vapaapäivän töistä rallireitin pohjustukseen. Löysin mäntysirkun, joka siten rallissa jäi pois meidän listoilta. Tänä vuonna olen taas lähdössä mukaan ja niissä merkeissä linturetkeilin viikonvaihteessa. Aika monta hyvää tärppiä löytyi, joista yksi oli tässä viikkarina esiintyvä kulorastas.

Löytyipä taas harvinaisempikin vieras, ja taaskin täysin yllättäen. Sain Veronica Strömbergin oppaaksi Lehtisiin katsomaan mahdollisia rallitärppejä sieltä. Kävellessämme satteessa pohjoiskärjestä polkua kohti saaren sisäosia, edestä vilahti joku pikkuinen yli polun. Otus vaikutti hippiäismäiseltä, mutta käyttäytyi oudosti kadoten pusikon uumeniin. Jäimme hetkeksi odottelemaan, josko lintunen näyttäytyisi uudelleen, mutta outoa hippiäiseksi, mitään ei kuulunut eikä näkynyt. Mutta kun lähdimme jatkamaan matkaa, selvä hippiäisuunilintu hyppi polun vierustan vadelmien ja horsmien tyvellä parin metrin etäisyydellä meistä!

Hankalissa olosuhteissa (pimeää ja vettä satoi jatkuvasti) en saanut mitään kunnon edes-dokumenttikuvaa linnusta, vaikka se näkyi vielä useaan otteeseen seurannan aikana - usein liian lähellä kuvattavaksi. Siispä minun piti palata paikalle vielä lauantaina ottamaan kunnon kuvat, mutta lintua ei enää näkynyt. Ei sitten sekään rari pääse ip-rallilajien listalle.

Hippiäsiuunilintu on toista pientä idän vierasta taigauunilintua selvästi harvinaisempi vieras Suomessa yleisesti, mutta omalle kohdalleni retkeilyalueellani hippiäisuunilintu on osunut kohdalleni jo ainakin kuudesti, taigauunilintu vain kerran. Kuluvana syksynä taigauunilintuja on ilmoitettu Tiiraan noin 10 kertainen määrä hippiäisuunilintuun verrattuna. Sen tarkemmin esiintymiskuvaa selvittämättä, syksyiset taigauunilinnut tulevat Suomeen pohjoisesta alkaen valuen länsirannikkoa pitkin etelän suuntaan, hippiäisuunilinnut näkyvät aika usein ensin täällä etelässä. Siinä lienee selitys, miksi jälkeen mainittu on täällä yleisempi.

Mistle Thrush is a rare bird here during winter time. Now when we have had a very mild start for the winter with lot of rowan berries, some mitsle thrushes have stayed here.

 
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p AB
10 p Tomu Olen löytänyt hippiäisuunilinnun Helsingin Viikille about uudeksi lajiksi, mutta muuten olen löytänyt Suomesta lähes pelkästään taigauunilintuja, jos puhutaan näistä kahdesta lajista. Eli meillä on mennyt ihan erilailla.
9 p AaTo

Pistekeskiarvo 8.71, annettuja pisteytyksiä 28.Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko