Lintukuvaviikko 41/2019

 Merikotka
White-tailed EagleHaliaeetus albicilla
11.10.2019, Lapinjärvi, Finland Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/6.3, ISO-1600, 1/1250 sec, Hand held from car.

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Kun olisin arvannut, että olisi pitänyt kuvata! Hanhimassojen mukana liikkuessani näen melkein kyllästymiseen asti kanahaukkojen hyökkäyksiä. Siispä en juuri viitsi vaivautua kuvaamaan, jos kanahaukan hyökkäys tapahtuu poispäin minusta ja satojen metrien päässä. Nyt kuitenkin olisi pitänyt, näin jotakin joka ei ole osunut kertaakaan aikaisemmin kohdalleni.

Seurasin taas vain katseella, kun kanahaukka jälleen kerran hyökkäsi ylitseni kauempana pellolla ruokailevan tuhansien hanhien lauman kimppuun. Hanhiparvi nousi tietenkin kohinalla poispäin haukasta. Tapahtui tuli ja leimahdus, sininen valoilmiö peltojen poikki kulkevien avojohtojen linjalta, ja vielä paukahdus päälle. Aika pian haistoin vielä selvän otsonin tuoksun ilmassa. Olen nähnyt vaikka kuinka usein hanhien törmäyksiä sähkölankoihin, mutten kertaakaan vielä törmäyksen aiheuttamaa oikosulkua. Itse hyökkääjä jotenkin hölmistyi, jääden pitkäksi toviksi istumaan peltoon osaamatta hyödyntää iskun saanutta hanhea. Merikotkat saivat taas kerran kanahaukan tarjoileman helpon aterian.

Merikotkien lisäksi myös maakotkat ovat oppimassa vakituiseksi vieraiksi hanhipelloille. Perjantaina maakotka vei kanahaukan hanhen, ja paikasta päätellen myös samaisen maakotkan lauantaiaamun hanhiateria oli kanahaukan hankkima.

Viikkarin voisi hyvin tulkita väärin - merikotka hyökkäämässä pakoa yrittävän valkoposkihanhen päälle. Oikeasti merikotka on vasta kolmas ketjussa. Se on tulossa maakotkan tähteille, joka oli puolestaan vienyt saaliin kanahaukalta.

A white-tailed eagle is landing to look at what has been left over from a prey of golden eagle (below), who has stolen the food from a goshawk.

 
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p AB

Pistekeskiarvo 8.88, annettuja pisteytyksiä 16.Maakotka
Golden EagleAquila chrysaetos
13.10.2019, Lapinjärvi, Finland Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/10, ISO-2000, 1/1000 sec, Hand held from car.Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko