Lintukuvaviikko 35/2021

 Sinisuohaukka
Hen Harrier Circus cyaneus
4.9.2021 Canon R6, 600mm, f/4, ISO-2500, 1/2500 sec, Hand heldAnna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Sitä voi vaan ihmetellä, kuinka erilaisia voivat kaksi päällisin puolin identtistä päivää olla. Toinen niin tuttu asia vuosien varrelta on, että odotukset päivien annin suhteen eivät täsmää. Lauantaina aamun koleassa pohjoistuulessa en uskonut mihinkään - oli hyvä päivä. Seuraava aamu oli säältään ihan vastaava, joten odotukset olivat korkealla. Retkeilin vielä tarkalleen samoilla paikoilla, mutta mitään tästä aamusta ei tule jäämään mieleen.

Lauantaiaamun aloitin kompaten puitua hernepeltoa. Lintuja oli paljon, joten katsottavaa riitti. Pyrstötön kiuru juoksutti. Oudon ulkomuotonsa lisäksi se vielä äänteli kummasti rapsahtaen. Tuomitsin lajin kumminkin kiuruksi. Joka tapauksessa nämä “väärätkin” hälytykset ovat retkeilyä kummasti piristäviä tapauksia.

Torpan edustan vasta muokatuilla pelloilla oli vilinää. Kottaraisia oli mukava noin 3000 linnun parvi, jota paikallisena pyörivä sinisuohaukka ajeli välillä palloksi taivaalle. Kerran kun kottaraispallo oli melkein päällä, yritin kuvata suohaukan vasten taustalla näkyvää parvea. Vasta kiikareilla totesin, että tällä kertaa hälytyksen aiheuttaja oli ohi muuttava arosuohaukka.

Myöhemmin, kun suuri osa kottaraisista oli kadonnut paikalta, näin kaukaa parven mukana laskeutuvan oljen värisen yksilön. Tuijottamalla kohtaa sain seuraavan lentopyrähdyksen aikana varmistuksen, etten ollut nähnyt väärin pikaisessa ensitilanteessa. Lähdin lähestymään parvea Kun pääsin asemiin, tuli iso paniikki, joka sai kottaraiset ja kyyhkyt palloksi korkealle ilmaan ja pois - muuttohaukka ehkä. Sinne meni sekin vaalea. Onneksi löysin parven ja tämän vaalean yksilön myöhemmin Metsäkulmantien varrelta. Tumma nokka kertoi, että kyseessä oli tavallinen kottarainen tai ei ainakaan punakottarainen. Alla kuva kummajaisesta parvessa. Kuvaan yksilö oli tarttunut aamummalla kuvatessani isoa parvea.

Lauantai-ilta päättyi uskomattoman kesynä vieressä lentäneeseen komeaan sinisuohaukkakoiraaseen, josta kuva päättyi tähän viikkarin paikalle,

A male Hen Harrier in the picture of the week. The harrier was surprisingly tame bird flying very near to me.

 
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys

Pistekeskiarvo 9.18, annettuja pisteytyksiä 11.Kottaraiset, mukana leukistinen
Common Starlings with one leucistic one Surnus vulgaris
4.9.2021 Canon R6, 600mm, f/4, ISO-2500, 1/2500 sec, Hand held

Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko