Lintukuvaviikko 26/2022

 Hemppo
LinnetCarduelis cannabina
2.7.2022 Lapinjärvi, Finland
Canon EOS R6, 600mm, f/9, ISO-1600, 1/2500 sec, hand heldAnna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Atlasretkeily on kivaa ja palkitsevaa. Erityisen mukavaa on ollut liikkua kolmanneksi kotikunnaksi muodostuneella Miehikkälän alueella. Tunnen kunnan alueen sekä linnuston vielä aika huonosti, joten moni aika tavallinen lintuatlashavainto ilahduttaa kovasti kuten tavi- tai haapanapoikue, puhumattakaan metso- ja teeripoikueista muutaman kilometrin välein auton editse tietä ylittämässä. Hemppoakin pidän ihan hyvänä lajina ruudulla.

Atlaskoodien luokittelu todennäköinen/varma pesintä tökkii monesti. Metsäojan varrella kiivaasti varoitteleva metsäviklo on vain todennäköinen pesintä, ellei näe poikasia. Jos maastopoikaset näkee koodi muuttuu varmaksi pesinnäksi, vaikka aivan taatusti ne ovat paikalla jo emon varoittelun perusteella. Ymmärrän kyllä, että luokitus varma/todennäköinen on osin kompromissi, ja ollut käytössä jo aiemmissa atlasselvityksissä, joten sitä nyt muuteta. Mutta silti ei tunnu oikealta sekään esimerkki, että pesää rakentava viitakerttuspari on luokituksessa saman arvoinen (todennäköinen pesintä) kuin yhä heinäkuussa yöstä toiseen parittomana laulava viitakerttuskoiras. Viitakerttusen laulu vaimenee monen muun lajin tavoin heti kun naaras on kihlattu.

Observation of a linnet is not a good tick, but now when we have an ongoing atlas survey one could be happy with e.g. linnet observation in a new counting area.

 
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys

Pistekeskiarvo 8.17, annettuja pisteytyksiä 6.

Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko