Lintukuvaviikko 13/2020

 



Taigametsähanhi
Taiga Bean Geese Anser fabalis fabalis
28.3.2020 Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/5.6, ISO-1250, 1/800 sec, tripod used



Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Leiriydyin ohrapellon laitaan, menneen vuotisen ja talvella laonneen. Hyvässä makuupussissa ei tullut muuten kylmä, mutta kylmää maata eristämään olisi pitänyt tuoda patja. Vähän ennen viittä viirupöllö koiraan muutama matala huhuilu kertoi, että naaras oli saanut aamupalaa. Heti viiden jälkeen vielä melko pimeässä tuli ensimmäinen hanhiparvi. Ehti tulla vielä muutama pienempi hanhijoukko ennen kuin hanhien pajatus pellolla peitti alleen kanahaukkaparin varhaisaamun kiljunnan ja kimityksen pesämetsässään. Joutsenia tuli myös, tavallisia sekä pikkujoutsenia, jonka äänikin erottuu laulujoutsenista pienempänä ja vienonpana. Oli muuten melkoinen meteli noin läheltä kuultuna, kun koko hanhien ja joutsenten joukko oli paikalla.

Malttamaton kun olen, aloitin kuvaukset jo ennen auringonnousua. Valot kuitenkin paranivat joutuisasti ja hanhet lähenivät. Lyhytnokkahanhikin tuli kuvausetäisyydelle, samoin taigametsähanhipari (olen kovin varovainen metsähanhirotujen määrittämisen suhteen, mutta ehkä tämä kuvan pari on nimirotua). Koiras oli kuitenkin kovasti epäluuloinen liikkuvan objektiivin suhteen, ja ne tekivätkin väistöliikkeen teltan suhteen, kuin teki myös kurkipari vähän aiemmin.

Aamu oli varsin rauhallinen hanhien elämässä. Vain pari ilmeistä väärän hälytyksen aiheuttamaa joukkopakoa, kunnes klo 11 tapahtui suuri pako - liekö merikotka tullut paikalle. Joka tapauksessa kun pelto oli nyt tyhjä, saatoin minäkin poistua ilman hanhille aiheutettua häiriötä.

Ihan kiva kevään eka telttayö maastossa!

Muutenkin oli mukava viikko. Ilahduttavaa oli esimerkiksi löytää pyrstötiaisen pesä niin, että sattuu pysäköimään autonsa suoraan pesää rakentavan pyrstötiaisparin kohdalle. Eiköhän tästä taas virity pyrstötiaisten kuvausprojekti.

Korona unohtuu maastossa, paitsi että kohdalleni tuli konkreettinen kokemus Uudenmaan eristämisestä. Seiskatiellä Kimonkylän risteyksessä jouduin vakuuttamaan poliisille, että olen menossa Pukaron tielle toiselle puolen jokea. Kun sille tielle ehdin, poliisiauto Artjärven suunnasta lähti vilkut päällä perään kysyäkseen, mihin olen menossa. Sitten kun sanoin, että Pukaroon mökille, minun piti vakuuttaa lisäksi, etten edes ole käynyt Uusimaan ulkopuolella. Onneksi minua ei jätetty palloteltavaksi kahden tiesulun väliin :-).

Thousands of tundra bean geese and greater white-fronted geese with some pink-footed geese (rare here) and few taiga bean geese (I assume that I made a correct identification here) are feeding at a non harvested barley field.

 


Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute




Lyhytnokka-, tundra- ja tudrametsähanhi
Ping-footed, Greater White-fronted and Tundra Bean Goose Anser brahyrhynchus, A. albifrons & A. fabalis rossicus
28.3.2020 Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/5.6, ISO-1250, 1/640 sec, tripod used



Taigametsähanhi
Taiga Bean Geese Anser fabalis fabalis
28.3.2020 Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/5.6, ISO-320, 1/160 sec, tripod used



Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko