Lintukuvaviikko 10/2017

 Viirupöllö
Ural Owl Strix uralensis
11.3.2017 Myrskylä, Finland
Canon EOS 1DX Mark II, 840 mm, f/6.3, ISO-1250, 1/200 sec. Tripod used.Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Lintuharrastuksen yksi perusasia on erilaisten pinnojen keruu, enkä pääse lajien tilastoinnista eroon edes kuvauksen puolella. Saattaa hyvin olla, että yhdessä omituisessa tilastossa olen Suomen ykkönen. Olen nyt kuvannut kuusi pöllölaji vasten täyskuuta, kun saatoin lisätä tilastoihin viirupöllön. Yleisimmistä puuttuvat vielä sarvi-, suo- ja helmipöllö.

Viikonvaihteessa tein kaksi pöllöretkeä miellyttävissä olosuhteissa ja vielä tuloksekkaasti, vaikka lopetinkin retket jo virkamiehen nukkumaanmenoaikaan eli yhdeksän maissa. Enää en jaksa tai ainakaan viitsi vetää koko yön retkeä, kuten ennen vanhaan parhaina pöllö-öinä tuli tehtyä.

Perjantai-iltana kuulin kaksi viirupöllöparia sekä mahdollisesti vielä yksittäisen koiraan - varma en voi olla, sillä hyvissä olosuhteissa viirupöllön ääni saattaa kantaa kolmisen kilometriä ainakin. Lisäksi kuului helmipöllö, lehtopöllö ja sarvipöllö.

Lauantai-iltana toisella suunnalla aluetta kuului viirupöllö pari + koiras, 3 lehtopöllöä (+ 1 näkyi), huuhkaja, sarvipöllö, helmipöllö ja huuhkaja. Viirupöllöillä oli selvästi muninta alkamassa päätellen naaraiden aktiivisesta kerjäämisestä. Koiraspöllöjen tehtävänä on tuottaa naaralle ravintoa muninnan alkaessa.

Myyriä on selvästi paljon. Siihen nähden helmipöllöjen vähyys on poikkeavaa. Ennen vanhaan myyrien huippuvuosina helmipöllö oli selvä valtalaji. Toki Porvooonseudun Lintuyhdistyksen alueelta Tiiraan on nytkin ilmoitettu eniten helmareita (noin 30), mutta ero lehto- ja sarvipöllöön (noin 20) voisi olla suurempi. Erikoista on, että viirupöllöjä on ilmoitettu (lähes 20, kun olen ilmoittanut omani) suhteessa paljon enemmän kuin joskus ennen.

Perjantai-iltana harmittelin pilvien takana pysyvää kuuta, kun viirupöllönaaras kerjäsi ruokaa hakkuuaukean yksinäisessä haavassa - olisi ollut tosi hyvä paikka kuukuvaan. Onneksi pääsin paikkaamaan tilanteen heti seuraavana iltana. Nyt pöllö oli kylläkin vähän risukoisemassa paikassa, mutta kuuta vasten kuitenkin. Samana iltana huhuili huuhkaja ison kuusen latvassa, mutta kuulinjalla eteen tuli toinen kuusi

Ural Owl is sixth species of Owls that I have managed to get in picture against full (or at least almost full) moon. Three more to go to get all common Owls into list...

 
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
10 p JokuMuu Kuvien aatelia. Erinomaisen hieno tunnelma.
9 p
10 p Enska Kuutamokuvien aatelia.
10 p Mikkelin Miina Yön taikaa.
10 p Riitta Hu huu...
10 p MP Yön aave vartioimassa yön pimeydessä. Hieno kuva.

Pistekeskiarvo 9, annettuja pisteytyksiä 27.Viirupöllö ja Venus
Ural Owl with planet Venus background Strix uralensis
11.3.2017 Myrskylä, Finland
Canon EOS 1DX Mark II, 840 mm, f/5.6, ISO-1600, 1/200 sec. Tripod used.Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko